Zprávy zvenku

alternativa k českému mediálnímu mainstreamu

Pohled na svět odjinud, než skrz česká media. Příležitost i pro ty, kdo neumí číst internet nebo poslouchat rádio v jiné řeči.

Austrálie:

SBS Česky – SBS was founded on the belief that all Australians, regardless of geography, age, cultural background or language skills should have access to high quality, independent, culturally-relevant Australian media.

Čína

China Radio International – Čínský rozhlaz pro zahraničí je jediná státní rozhlasová stanice v Číně, vysilající do celého světa.

Televize NTD – Televizní stanice New Tang Dynasty vysílá pro více než 100 milionů potenciálních diváků v Číně a ve světě. Byla založena americkými Číňany a její ústředí se nachází v New Yorku. Protože se opírá o hodnoty tradiční čínské kultury, tvoří unikátní most mezi Východem a Západem. Jako jediná alternativa ke komunistické CCTV – dostupná přes satelit – má NTD skvělou reputaci mezi Číňany v pevninské Číně i ve světě. Díky globální síti zpravodajů čerpá důležité informace přímo na místě jejich dění a předává je dál ve více než dvanácti světových jazycích (anglicky, španělsky, rusky, japonsky, hebrejsky, persky, česky atd.).

VOXEurop – zpravodajský portál se sídlem v Paříži, který denně přináší výběr z více než 200 mezinárodních novin a magazínů. Vybrané články jsou překládány do 10 jazyků – angličtiny, francoužtiny, španělštiny, rumunštiny, italštiny, portugalštiny, holandštiny, polštiny a češtiny.

Project Syndicate – the world’s pre-eminent source of original op-ed commentaries. A unique collaboration of distinguished opinion makers from every corner of the globe, Project Syndicate provides incisive perspectives on our changing world by those who are shaping its politics, economics, science, and culture. Exclusive, trenchant, unparalleled in scope and depth: Project Syndicate is truly A World of Ideas. As of October 2010, Project Syndicate membership included 436 leading newspapers in 150 countries. Financial contributions from member papers in advanced countries support the services provided by Project Syndicate free of charge or at reduced rates to members in developing countries. Additional support comes from the Open Society Institute.

i-region.eu – Ostrava, Opole, Katowice, Krakow, Žilina.

AnoPress IT – dodavatel profesionálního monitoringu médií a mediálních analýz.

Evropská Unie

Radiomap.eu – evropská mapa rozhlasových stanic

Evropská komise – co je tento web

Council of Europe – Human Rights… Democracy… Rule of Law

Francie

Radio France Internationale – (RFI) vysílá ve francouzském jazyce v Praze a v blízkém okolí na frekvenci 99,3 FM. Na vlnách RFI se vysílá rovněž pravidelný pořad o českém kulturním dění, který připravuje francouzská redakce Českého rozhlasu 7. Tento pořad je možné naladit ve středu od 16:10 do 16:30 a v sobotu od 11:10 do 11:30.

Štrasburské virtuality – už není aktualizován

Chorvatsko

Svaz Čechů v Chorvatsku – Svaz Čechů v Chorvatsku je nepolitická, samostatná organizace dobrovolně sdružených Českých besed, škol, menšinových institucí, klubů a jednotlivců v oblasti kultury, vzdělávání, umění, vědy a sportu.

Radio Daruvar – V rámci vysílání Radia Daruvar mohou posluchači od jeho založení 1. května roku 1968 poslouchat i program v českém jazyce a to každodenně půl hodiny. Během čtyřiceti let se na přípravách vysílání podílelo 25 krajanských redaktorů, moderátorů a dopisovatelů.

Jednota – noviny v Chorvatsku

Německo

Euroregion Nisa  – Lužické hory a okolí

Centrum Bavaria Bohemia – Bavorsko – České kulturní centrum

Landeszeitung – (německy)

Pragerzeitung – (německy)

Rakousko

Kulturní klub Čechů a Slováků v Rakousku – vydávají časopis a je tam přehlídka kulturních akcí.

Rusko

i-RU – Informačně komerční centrum. Podpora firmám v česko-východní ruskofonní spolupráci.

USA

Hlas Ameriky – kdysi zahraniční zdroj rádia, nyní dávno mrtvý projekt. Patrně nám už USA nemá co, nebo nepotřebuje nic říci.

Hospodář – Česky psané noviny Hospodář byly založeny v roce 1890 v Omaze ve státě Nebraska Janem Rosickým pro nově přijeté vystěhovalce z Evropy.

World News Report – Czech News. Service for global professionals. Constantly updated news and information about Czech.

Scietific American – informuje o aplikacích nejnovějších vědeckých poznatků v průmyslu, medicíně, dopravě, komunikačních technologiích a o dopadech vědy a techniky na ekonomiku společnosti. Mezi čtenáře patří lidé z rozhodujících míst průmyslu, politiky a bankovnictví, lékaři, vědci, studenti i učitelé. Představuje novinky z vědy a techniky tak, aby byl zajímavý i pro absolventy univerzit, ale přístupný už pokročilejším studentům středních škol.

Vatikán

Rádio Vaticana – pro toho kdo potřebuje posluchat svatou stolici.

Velká Británie

BBC česky – Česká sekce BBC na webu byla uzavřena v roce 2006, zbyl archiv.

Media z celého světa

Media ve světě – na portálu MZV

Krajané v zahraničí – různé země